ESINE-ETSINTÄ

Esine-etsintä eli ns. esineruutu sisältyy maasto-osuutena jälki-, haku-, viesti- ja etsintäkokeeseen.

Esineruudun koko on 50m x 50m kaikissa luokissa ja se tehdään normaalille maapohjalle, esim. metsä, kallioalue, niitty, suopohja. Alue tallataan ennen koirien suorituksia niin hyvin, ettei jää suoria jälkiä, jotka vievät esineille.

Esineet tulee viedä alueelle kierrellen ja kaarrellen tästä samasta syystä. Esineitä käydään koskettamassa ennen jokaisen koiran suoritusta. Esineet ja niiden paikat ovat samat kaikille koirille samassa luokassa. Etsittävät esineet eivät saa olla metallia, lasia, kovaa muovia eikä noutoesineitä. Esineiden on oltava kooltaan vähintään 5 x 6 x 2 cm. 1-luokassa etsitään 2 esinettä, 2-luokassa etsitään 3 esinettä, 3-luokassa etsitään 4 esinettä. Koiran tulee 1- ja 2-luokassa löytää vähintään 1 esine ja 3-luokassa vähintään 2 esinettä, jotta esine-etsintäsuoritus voidaan arvostella.

Tuomari määrää ruudun sivun, josta koira lähetetään etsintään ja jota pitkin ohjaaja saa liikkua ja seurata koiran työskentelyä. Koiran työskentelyä ohjataan vapaavalintaisin merkein ja käskyin. Pillin käyttäminen tai viheltäminen on sallittua. Koiran lähettämisasento on vapaa.

Etsintäaika on kaikissa luokissa 5 minuuttia, joka alkaa siitä, kun koira lähetetään tuomarin luvalla alueelle etsintään ja päättyy etsimisajan kuluttua umpeen tai ohjaajan luovutettua koeluokan vaatiman määrän löydettyjä esineitä tuomarille.

 Lähetys- ja esineiden luovutusasento on vapaa. Koiraan ei saa koskea kuitenkaan enää sen jälkeen, kun se on lähetetty ensimmäisen kerran alueelle etsintään eli esimerkiksi koiraa ei saa ottaa pannasta kiinni lähetyksen ajaksi ensimmäisen lähettämisen jälkeen.

Koiralla pitää olla PK-liivit päällä koko suorituksen ajan.

***************************

TKKY:N ESINE-ETSINTÄTREENIT

TKKY:llä treenataan säännöllisesti esine-etsintää. Treenit ovat avoimia kaikille TKKY:n jäsenille. Treeniajankohdat ja ilmoittautuminen TKKY:n jäsenten omassa FB-ryhmässä.

Yhteyshenkilö: Jonna Lindqvist, jonna.lindqvist[a]outlook.com