PK-HAKU

Hakukokeen henkilöetsinnässä koiran tulee etsiä, löytää ja ilmaista merkityltä alueelta sinne piiloutuneet 3 ihmisiä. Etsittäviä henkilöitä kutsutaan maalimiehiksi. Henkilöhakualueen koko kasvaa koeluokittain. 1-luokassa alue on kooltaan 100 m x 100 m, ja etsintäaika 8 minuuttia. 2-luokassa 100 m x 200 m, ja etsintäaikaa on 13 minuuttia ja 3-luokassa 100 m x 300 m, ja etsintäaikaa on 17 minuuttia. Alueen keskilinja on merkitty, ja ohjaaja kulkee tätä merkittyä linjaa pitkin ohjatessaan koiran etsintää.

Maalimiehet menevät piiloihin ennen koiran ja ohjaajan radalle tuloa. Tuomari selittää ohjaajalle alueen rajat ja ohjaajan tulee ohjata koira suorittamaan etsintää alueen sisällä. Koiran tulee etsiä alue järjestelmällisesti risteillen keskilinjalta alueen reunoihin ja takaisin. Saadessaan hajun maalimiehestä koiran tulee paikantaa haju ja ilmaista löytämänsä maalimies joko haukkumalla tai tuomalla ohjaajalle rulla merkiksi löytyneestä maalimiehestä.

Haukkumalla ilmaisevan koiran tulee pysyä maalimiehen välittömässä läheisyydessä ja haukkua siten, että ohjaaja vaivattomasti löytää koiran luo. Rullalla ilmaiseva koira ottaa maalimiehen löydettyään kaulapannassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja vie rullan ohjaajalle, joka kytkee koiran taluttimeen ja käskee koiran palata maalimiehen luo.

Hakukokeessa koira ei missään tapauksessa saa olla aggressiivinen maalimiehiä kohtaan. Ei myöskään ole suotavaa, että koira on liian mielistelevä, vaan koiran tulee antaa maalimiehen olla rauhassa ja antaa hänen tulla myös häiritsemättä pois piilosta. Kun maalimies on löytynyt ja tullut pois piilosta, palataan keskilinjalla samalle kohdalle mistä ilmaisuun lähdettiin ja ohjaaja lähettää koiran jatkamaan etsintää.

Haun harjoitteluun tarvitaan koulutusryhmä, joka kokoontuu yhdessä kouluttamaan koiria etsintään. Jokainen ryhmän jäsen kouluttaa ryhmässä omaa koiraansa, mutta toimii myös toisille maalimiehenä. Kokeessa tuomari arvostelee koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja erityisesti koiran halukkuutta etsintään ja maalimiesten ilmaisuun.

PK-hakuun kuuluu henkilöetsinnän lisäksi tottelevaisuusosuus sekä toisena maasto-osuutena esine-etsintä.

************ KOULUTUKSET 2022 ************

TKKY:N HAKURYHMÄ
TKKY:llä on kaksi hakuryhmää, jossa treenataan viikottain sitoutuneesti ja tavoitteellisesti, kiinteinä pienryhminä, kohti palveluskoirien hakukokeita Turussa ja lähiseudulla. Hakuryhmään on mahdollista päästä, kun sitoutuu aktiivisesti ja tavoitteellisesti osallistumaan ryhmän treeneihin sekä mikäli pienryhmässä on paikkoja vapaana. Vapaita treenipaikkoja voi tiedustella kouluttajilta.

Jonna Lindqvist, jonna.lindqvist[a]outlook.com
Mari Jensen, mari[at]myrskylyhdyn.com

23.4. 2022 SARI HIKMANIN HAKUKOULUTUSPÄIVÄ (TÄYNNÄ)
TKKY järjestää Sari Hikmanin hakukoulutuspäivän la 23.4. klo 9 alkaen Turun seudulla. Sijainti ilmoitetaan osallistuville koirakoille lähempänä koulutuspäivää. Soveltuu koirakoille, jotka osaavat jo pk-haun perusasiat. Koirat odottavat vuoroaan omissa autoissaan.
Hinta TKKY:n jäsenille 50e/koirakko, muut 60e/koirakko.
Sitova ilmoittautuminen ilmoittautumislomakkeen kautta.
Etusijalla TKKY:n jäsenet 15.3. asti.
Lisätiedot: Jonna Lindqvist, jonna.lindqvist[at]outlook.com

23.3. – 17.4. HAUN ALKEISKURSSI (TÄYNNÄ)
Haun alkeiskurssilla tutustutaan pk-hakuun. Kurssi on suunnattu täysin aloitteleville koirakoille ja lajiin tutustujille. HUOM! Ensimmäinen kurssikerta (maalimiehenä toimiminen) on edellytys muihin kurssikertoihin osallistumiselle. Kurssille osallistuakseen koiran olisi hyvä osata käskystä istua, mennä maahan ja tulla luokse
Kurssi järjestetään Turun seudulla, tarkemmat sijainnit ilmoitetaan kurssille osallistuville lähempänä kurssin aloitusajankohtaa. Jokainen kurssikerta kestää noin 2-3h.
KURSSIKERRAT:
La 26.3. klo 11 teoria/maalimiehenä toimiminen
Su 27.3. klo 11 haku
Su 3.4. klo 11 haku
Su 10.4. klo 11 haku
Su 17.4. klo 11 ilmaisu / esine-etsintä
Koirat harjoittelevat yksitellen, muiden kurssilaisten toimiessa maalimiehinä. Omaa vuoroaan koirat odottavat omissa autoissaan. Hinta jäsenille 25e/koirakko, muut 50e/koirakko. Max. 6 koirakkoa.
Etusijalla PK-oikeudet omaavat koirakot.
SITOVA ILMOITTAUTUMINEN: https://forms.gle/BiS5PtTMcjR37XN57
Lisätiedot: Jonna Lindqvist, jonna.lindqvist[at]outlook.com